Robotica in de zorg

Mijn blog over het gebruik van robots in de zorg.
Robotica houdt in dat robots zorgverleners helpen in de zorg, met grote en kleine taken. In de zorg zijn er steeds meer dingen om te doen, er komen altijd meer zorgvragers en vooral ook verschillende zorgvragers die misschien extra aandacht nodig hebben. Sinds er vaak te weinig mensen werken in een zorgplek en de zorgverleners die er wel werken niet overal tegelijk kunnen zijn, kunnen wij robots gebruiken voor taken waar zorgverleners simpelweg even geen tijd voor hebben. Er zijn super veel verschillende robots die we zouden kunnen gebruiken in de zorg, bijvoorbeeld robots die kleine dingen doen zoals de tv zender veranderen. Maar natuurlijk zijn er ook robots die grotere dingen doen waar ze ook echt met de zorgvrager zelf helpen, zoals een zorgvrager tillen en verplaatsen. Zorgrobots dragen zo bij aan de zelfredzaamheid en de kwaliteit van de cliënt. Zometeen zal ik een paar leuke en interessante robots opnoemen en natuurlijk ook uitleggen wat ze doen. Ik ga ze niet allemaal opnoemen want anders ben ik over 3 jaar nog niet klaar.
Een paar voorbeelden van zorgrobots
Homer - ‘the home medical robot’
De Homer is een voorbeeld van een thuis-zorgrobot dus een zorgrobot die je thuis helpt. Er wordt steeds meer naar dit soort robots gevraagd. Homer is vooral geschikt voor ouderen en vooral eenzame ouderen, sinds hij niet alleen helpt met bijvoorbeeld het helpen herinneren om je medicijnen in te nemen maar hij praat ook tegen de zorgvrager als een vriend. Een raar robot maatje. Hij legt contact met de zorgvrager net als een persoonlijk begeleider. Er zit ook een alarmknop op die een verzorgen kan notificeren en hij kan medicijnen in zich bewaren totdat het tijd is om de medicijnen te nemen dan geeft hij ze aan de zorgvrager. En hij kan nog veel meer. Een cool ding.
Paro
Paro is een ander soort robot. Ook voor ouderen maar Paro wordt vaak gebruikt als therapie en net zoals Homer, ook als een gezelschapsmiddel. Je kunt het vergelijken met een knuffel maar één die zelf beweegt. Hij lijkt op een baby zeehond en maakt ook klanken als een baby zeehond. ’s Nachts slaapt hij zelfs. Er zitten allemaal sensoren in die ervoor zorgen dat Paro reageert op aanrakingen. Zoals het sluiten van de ogen en kwispelen van zijn staart als hij geaaid wordt. Paro reageert ook op geluiden en kan stemmen herkennen. Paro kan emoties tonen als een echt dier zoals verbazing, blijdschap en boosheid. Dit is natuurlijk heel goed voor ouderen en zieke mensen en zorgt voor rust en helpt met het omgaan van dementie.
Tilliften
Tilliften zijn ook een soort robot. Meeste soorten wordt wel bestuurd door een ander persoon maar ze zijn wel nodig voor bijvoorbeeld naar de wc gaan. Ik heb zelf iemand op stage die ik naar de moet brengen, als hij in zijn rolstoel zit dan gaat er een tilband achter zijn rug en gaan de bandages onder zijn armen en benen en gaan aan de tillift. De tillift bedien ik dan met een knop waardoor de cliënt omhoog getild word en dan kan ik hem naar de wc brengen. Dat is mijn eigen ervaring maar er zijn verschillende soorten tilliften ook waar ze niet letterlijk in de lucht getild worden maar gewoon worden geholpen met opstaan.
Mijn mening
Deze robots zijn extreem handig en verbeterd een verblijf in een zorgplek of gewoon een heel leven. ik ben nog maar jong maar ik zie geen wereld zonder deze dingen in de zorg die ons helpen. Ik zal hieronder een link zetten met een video van Passages Hospice van ouderen die met een Paro robot spelen en ertegen praten, met een big smile op hun gezicht echt mooi om te zien. Ik hoop dat zorgrobots blijven.
16 mei 2018
Maak jouw eigen website met JouwWeb