Wearables in de zorg

Mijn blog over het gebruik van wearables in de zorg.
Wat zijn wearables? Leuk dat je het vraagt. Wearables zijn elektronische apparaten die je bij je draagt. Apparaatjes zoals horloges, een koptelefoon of misschien een gehoorapparaat. Wearables komen ook voor in vormen die je onder huid kan dragen. Voor een lange tijd waren er geen manieren om exact en live het lichaam te meten. Er zijn veel sensoren die je in je lichaam kunt stoppen die vervolgens je bloeddruk meten of je temperatuur en je ademhaling kunnen meten. Dat kan nu wel, maar wearables zoals smartwatches of een fitness tracker komen nog veel vaak voor. Maar deze smartwatches zijn aardig groot en soms onhandig. Je hebt geen last van sensoren die in je lichaam zitten. Een verzorger kan direct een melding krijgen als iemand bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk heeft of ze kunnen de temperatuur van een zieke bewoner op afstand in de gaten houden. Heel handig!
Een paar voorbeelden van wearables.
FollowCura
FollowCura is een slim ziekenhuisbandje met bijbehorende app die voor, tijdens en na een ziekenhuisbezoek vitale functies als hartslag, lichaamstemperatuur en ademhaling kan meten. Coole he? Deze functies zijn afgestemd op persoonlijke waarden en worden rechtstreeks opgenomen in het dossier van de zorgvrager. Zorgverleners kunnen zo meer focussen op het sociale aspect en individuele wensen en verwachtingen van de patiënt. Het systeem kan ook thuis worden ingezet, zodat patiënten eerder met een veilig gevoel naar huis kunnen en de arts evengoed een oogje in het zeil kan houden.
RevaliDaan
De RevaliDaan, wat een stomme naam, geeft patiënten en hun arts meer inzicht in het herstelproces van de patiënt. Voorafgaande aan het revalidatieproces wordt een behandeling op maat gemaakt, waarbij boven- en onderwaarden worden afgesproken zoals bloeddruk en zuurstofsaturatie in het bloed. Door de steeds grotere dataverzameling met gegevens van andere patiënten met een vergelijkbaar trauma of ziektebeeld, ziet een patiënt wat de gemiddelde herstelcurve is en hoe hij of zij het in vergelijking met anderen doet. Ook krijgt de patiënt meer inzicht in de on en mogelijkheden van zijn lichaam; door de gegevens uit RevaliDaan te interpreteren kan de patiënt het maximale uit zijn revalidatie halen.
WhatSpruit
WhatSpruit is een wearable voor aanstaande moeders. De ketting met sensoren houdt bij hoe het met de baby en met de moeder gaat. Samen met de verloskundige worden persoonlijke parameters opgesteld. En hoewel de wearable uitkomst kan bieden voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes of vrouwen die bezorgd zijn omdat hun baby weinig beweegt, bevat de wearable ook ‘pretopties’ zoals het linken van stadium-specifieke informatie over de ontwikkeling van het kind en de mogelijkheid om geluid om te nemen. Tenslotte kan de wearable spierspanning meten en hartslag, waardoor de aanstaande moeder weet of de eerste weeën inderdaad zijn begonnen.
Mijn mening
Wearables zijn super handig en kan het hele zieken proces een stuk efficiënter maken. Mensen die in de zorg werken hebben hun bord altijd vol en dat ze een zorgvrager iets kunnen bieden om het voor hun allebei een stuk makkelijker te maken vind ik helemaal mooi!
30 mei 2018
Maak jouw eigen website met JouwWeb